Triathlon Stronie Śląskie 2015 – Mistrzostwa Polski w Crosstriathlonie i na dystansie długim ITU rozstrzygnięte. Oficjalna informacja prasowa. - Urząd Miejski w Stroniu Śląskim
Powiększ czcionkę za pomocą skrótu klawiszowego CTRL +, a pomniejsz za pomocą CTRL -
Biuletyn Informacji
Publicznej
Kanał RSS

Codziennie, do dnia 25 lutego kursuje bezpłatny SKIBUS na trasie Stronie Śląskie - Stacja Narciarska "Kamienica" -  Stronie Śląskie -  "Czarna Góra Resort" w Siennej. Zapraszamy do korzystania!

18-08-2015 08:30

Stronie Śląskie, 17.08.2015 r.
Informacja prasowa biura prasowego Endu Sport

Udany debiut na triathlonowej mapie Polski

Górska odsłona cyklu Enea Tri Tour zakończona z sukcesem. Stronie Śląskie uznane zostało za idealne miejsce do utrzymania wysokiej formy przez triathlonistów. Rywalizacja odbywała się na kilku dystansach. W Mistrzostwach Polski na dystansie ITU zwyciężył Przemysław Szymanowski, dystans 44 należał do Bartłomieja Buczka, 22 km do Marka Strachoty, zaś Mistrzem Polski w Crosstriathlonie został Sylwester Swat.

Rywalizacja toczyła się na dystansach: długim ITU (3 km pływania, 80 km jazdy rowerem oraz 20 km biegu); 22 km (0,75 km – pływanie, 16 km – rower, 5 km – bieg) oraz 44 km (1,5 km – pływanie, 32 km – rower, 10 km – bieg). Crosstriathlon to z kolei 1 km pływania, 25 km na rowerze oraz 8 km biegu w typowo górskich i szutrowych warunkach. Warto dodać, że tylko na trasie rowerowej zawodnicy zmagali się z przewyższeniami ponad 1600 m.

- Świetna robota, graty dla organizatorów, do zobaczenia za rok. Mam jeszcze do rozliczenia się z trasą biegową – podsumował Łukasz Kalaszczyński, zdobywca 3 miejsca na dystansie ITU. Rewelacyjny wynik osiągnęła Ewa Bugdoł zajmując 11 pozycję w klasyfikacji generalnej Mistrzostw Polski na dystansie ITU.

Wyniki rywalizacji znajdują się tutaj:

- Pomimo kameralnego charakteru, impreza w Stroniu Śląskim okazała się fenomenalnym świętem triathlonu w pięknej, górskiej odsłonie – komentuje Wojciech Kruczyński, prezes Endu Sport i współorganizator cyklu Enea Tri Tour. – Nie tylko mnogość dystansów, ale także niesamowity doping kibiców i wyniki osiągane na trudnych i wymagających trasach, stanowią o wyjątkowości tego miejsca – dodaje.

Stronie Śląskie wyróżniają się niezwykle urozmaiconym górskim krajobrazem, rozległymi lasami i ogromną gościnnością mieszkańców. Wszystko to sprawia, że Stronie Śląskie stało się idealnym miejscem na zorganizowanie kolejnej imprezy z cyklu Enea Tri Tour.

Triathlon Stronie Śląskie jest siódmą z kolei imprezą największego w Polsce cyklu triathlonowego -  Enea Tri Tour. Przed nami jeszcze: Triathlon Polska 2015 Bydgoszcz Borówno (23.08) oraz Prime Food Triathlon Przechlewo (05-06.09). Enea Tri Tour 2015 to ogromne święto triathlonu, w którym łącznie weźmie udział ok. 15 tysięcy zawodników i ponad 50 tysięcy kibiców.

O Enei

Enea to jeden z liderów polskiego rynku energetycznego. Należy do grona największych polskich przedsiębiorstw i najsilniejszych marek. Jest cieszącym się zaufaniem Klientów sprzedawcą, dystrybutorem i producentem energii. Sprzedaje prawie 13 proc. a  produkuje ok 9 proc. energii wykorzystywanej w Polsce. Dba o bezpieczeństwo dostaw prądu do mieszkańców północno-zachodniej części kraju. Ma 2,5 mln Klientów, którym oferuje korzystne, dostosowane do ich potrzeb i oczekiwań produkty. Więcej informacji o firmie i jej ofercie: www.enea.pl.

O ENDU SPORT

Endu Sport to nie tylko biznes – to przede wszystkim emocje, energia i show jakie dostarcza firma.  Endu sport to kompleksowa organizacja imprez i wydarzeń, zarówno tych sportowych, jak i stricte rozrywkowych o zasięgu ogólnopolskim. Firmę tworzą sportowcy, którzy czynnie uprawiają triathlon, startują w licznych imprezach w Polsce i zagranicą. Dzięki temu każde organizowane wydarzenie ma niepowtarzalną atmosferę, jest zorganizowane profesjonalnie z dbałością o bezpieczeństwo i komfort zawodników oraz kibiców.

Endu Sport to organizator i założyciel największego w Polsce cyklu imprez triathlonowych – Enea Tri Tour, w którym wzięło udział blisko 6000 zawodników. To także organizator kultowej imprezy w Sierakowie oraz zeszłorocznych debiutów triathlonowych, takich jak: Szczecin czy Kołobrzeg. Endu Sport jest autorem sukcesu największej imprezy triathlonowej w Poznaniu, która od 2015 roku stała się częścią światowego cyklu imprez Challenge Family. Firma otrzymała także licencję na organizację Mistrzostw Europy w triathlonie w 2016 r. właśnie w Poznaniu.

Endu Sport to także kompleksowo organizowane imprezy kolarskie, biegowe, koncerty, imprezy firmowe, seminaria czy targi. To także działalność pro publico bono i wspieranie inicjatyw takich jak np.  „Biegiem na pomoc”.

Tri Tour – to pierwszy w Polsce magazyn poświęcony tylko triathlonowi wydawany przez firmę. Można tam znaleźć ciekawe materiały poświęcone przygotowaniom i startom w imprezach sportowych. Więcej informacji na stronie http://www.endusport.pl oraz http://endushop.pl.

Dodatkowych informacji udzielają:

Aleksander Rosa

Rzecznik prasowy ENDU SPORT

Prelite Public Relations

e-mail: biuro.prasowe@endusport.pl

m.: +48 695 393 751

Czytaj i oglądaj więcej na:

www.facebook.com/stronie

logo_Stronie_Slaskie.jpeg

Kalendarz wydarzeń
Kliknij wybraną datę
NEWSLETTER - bądź na bieżąco!

sisms.jpeg